DISTRIBUIȚI

Contrar unei convingeri destul de înrădăcinate, primăvara nu vine de fiecare dată la 21 martie, iar toamna nu începe mereu la 21 septembrie. În cazul toamnei este chiar destul de rar să înceapă la 21 septembrie. Spre exemplu, anul acesta toamna astronomică a început la 22 septembrie, iar ideea conform căreia echinocțiile de primăvară și de toamnă cad în fiecare an în datele de 21 martie și respectiv 21 septembrie reprezintă o simplificare pentru a menține parametrii astronomici care marchează mișcarea de revoluție a planetei noastre în jurul Soarelui, conform unui material publicat de Le Figaro.

În fiecare an, începutul toamnei are loc exact în momentul echinocțiului de toamnă, când linia care marchează granița dintre ziuă și noapte de la suprafața planetei noastre trece direct peste cei doi poli. Astfel, durata zilei este egală cu cea a nopții oriunde ne-am afla pe Terra. Și în consecință, în timpul echinocțiului, Soarele răsare exact din est și apune cu precizie în vest.

De ce însă acest echinocțiu nu cade în fiecare an în aceeași zi? În primul rând, anul poate avea 365 de zile sau 366, atunci când este bisect. Această variație produce un decalaj în calendar în ceea ce privește datele echinocțiilor. În al doilea rând, Pământul nu descrie o orbită perfect circulară în jurul Soarelui. Dacă ar fi fost așa, fiecare anotimp ar fi avut o durată perfect egală cu celelalte. Orbita Pământului nu este un cerc perfect ci o elipsă foarte ușor alungită, distanța dintre Pământ și Soare variind între 147 și 152 de milioane de kilometri.

Legile mecanicii orbitale fac ca planeta noastră să se învârtă mai rapid în jurul Soarelui atunci când este mai aproape de astru (la periheliu), decât atunci când se află mai departe (afeliu). Acest efect produce un decalaj în ceea ce privește durata anotimpurilor și data în care acestea încep. În acest an, conform calculelor specialiștilor de la Observatorul astronomic din Paris, primăvara și vara au avut puțin mai mult de 92 și respectiv 93 de zile, în timp ce toamna care tocmai a început și iarna ce va urma nu vor dura decât 89 de zile.

Din cauza tuturor acestor variabile, echinocțiul de primăvară cade de cele mai multe ori în zilele de 20 și 21 martie (și în caz excepțional la 19 martie), în timp ce echinocțiul de toamnă cade de obicei la 22 sau 23 septembrie (dar poate pica mai rar și în zilele de 21 sau 24 septembrie). Anul acesta echinocțiul de toamnă a picat la 22 septembrie. Următorul an în care va cădea pe data de 21 septembrie va fi abia 2092.

 

Sursă: Agerpres