DISTRIBUIȚI

Descoperire surprinzătoare pe litoralul românesc. Pescarii de la cherhanaua din Vadu au găsit, marți, în zori, o broască țestoasă uriașă. Cu nume, parcă, predestinat, cherhanaua este cunoscută printre localnici și turiști sub numele de Cherhanaua lui Broască!

Țestoasa plutea în larg, dar nu foarte departe de mal. Pescarii au urcat-o în barcă și au adus-o la mal (foto exclusiv), apoi i-au anunțat pe biologii și cercetătorii de la Oceanic Club, care, la rândul lor, au anunțat conducerea Delfinariului din Constanța.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă s-a deplasat personal la Vadu și a preluat reptila. Este pentru prima dată când se descoperă la noi în țară un asemenea exemplar.

Broasca are 41 de kilograme, 60 de centimetri lungime și este din specia Caretta-Caretta. Conform wikipedia.org, exemplarele din această specie ajung, la maturitate, la 135 de kilograme și o lungime de un metru și jumătate, însă au fost descoperite și exemplare de 450 de kilograme!

Cercetătorii cred că broasca s-a rătăcit și a ajuns în Marea Neagră de pe insula grecească Zakhintos, din Marea Ionică, adusa de curenți.

„Pe la Vadu chiar la cherhanaua-lui-Broască. O fi numele omului predestinat pentru o premieră științifică?”, a fost mesajul lui Adrian Bâlbă publicat pe o rețea de socializare.