DISTRIBUIȚI

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a prezentat o analiză a sezonului estival 2016, iar rezultatul a fost unul surprinzător.

În sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11% mai mulți turiști decât în vara anului trecut, dar durata medie a șederii pentru turiștii români s-a redus de la 3 zile la 2,9 zile.

Scăderea nu a afectat veniturile hotelierilor, pentru că a crescut cererea pentru weekend-uri, când tarifele au fost mai ridicate decât în restul săptămânii.

Motivele acestui rezultat ar fi măsurile de relaxare fiscală și reducerea TVA-ului la alimentație, introduse anul trecut, care au avut efecte pozitive și le-au permis hotelierilor de la mare să facă investiții în redimensionarea conceptului de cazare și în suplimentarea serviciilor.

Într-un comunicat al FPTR se arată că creșterea numărului de turiști în acest an se datorează și conjuncturii internaționale, problemelor din diverse țări atractive din punct de vedere turistic determinându-i pe unii români să nu mai plece în străinătate în acest an. Astfel, mulți turiști cu venituri peste medie au rămas în țară, ceea ce a determinat o creștere a cererii pe litoral în perioada iulie – august.

În același timp, au crescut semnificativ vânzările de sejururi, în special cele cu tarife reduse prin programul „Înscrieri Timpuri”. Creșterea puternică a cererii a avut ca efect și mărirea tarifelor în weekend la recepție și pe site-urile hotelurilor.

Tarifele pentru turismul de weekend și pentru sărbătorile legale au crescut în acest an, având în vedere cererea foarte mare, dar pentru turismul de sejur prețurile nu s-au majorat semnificativ în acest an.

In general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar daca cererea a crescut, în special în zona Mamaia și Eforie Nord și in general, pentru toate statiunile în weekend și cu ocazia sărbătorilor legale

Sursa – RRA

Discuții

comments