DISTRIBUIȚI

Patru păsări flamingo au fost observate recent la Tulcea de reprezentanții Societății Ornitologice Române. Ele sunt o apariție extrem de rară pentru țara noastră, fiind răspândite în Africa, Asia și Europa, în bazinul Mediteranei, spun ornitologii, citați de hotnews.ro.

„Păsările au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren din cadrul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR). Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist și a reusit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor. Specia are răspândire în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariție foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare”, se arată într-un comunicat SOR, preluat de sursa amintită.

Habitatele preferate de păsările flamingo sunt cele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30 – 50 de cm, unde caută hrană în mal, cu ajutorul ciocului.

„Acestea se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obtine din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg. SOR organizează încă de la înființare, din 1990, tabere ornitologice și expediții în Delta Dunării. Anul acesta, acțiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locații – la Maliuc și la Vadu. Acțiunea este organizată de profesorul Eugen Petrescu și finanțată din fondurile SOR, dar beneficiază și de sponsorizări”, se mai arată în comunicatul SOR.

Sursa: www.hotnews.ro