DISTRIBUIȚI

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) lansează campania de prevenire şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri „FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS – 2016!”, pe plaja din Vama Veche.

Campania este organizată de ANA, în parteneriat cu Asociaţia Carusel, în perioada 29.07–29.08.2016, la Vama Veche, are ca scop limitarea și reducerea consumului de droguri legale şi ilegale.

Campania are următoarele obiective:
 reducerea riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri, ca abordare de sănătate publică, prin implementarea, pe litoral, a unei campanii în anul 2016;
 creşterea accesibilităţii serviciilor de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri prin promovarea acestor servicii în cadrul unei campanii media implementate la nivel naţional, în anul 2016.

Din punctul de vedere al conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, activităţile desfăşurate în această campanie sunt următoarele:
– informare, educare şi consiliere în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri;
– schimb de seringi;
– distribuire de prezervative;
– referiri către servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială.

Echipele de implementare a campaniei, compuse din psihologi, asistenţi sociali, medici şi jurişti, vor amplasa un cort fix de lucru în zona punctului Salvamar din Vama Veche, de la care se va pleca pe teren (plajă, terase, spaţiile de desfăşurare a concertelor), pentru a fi diseminate materialele de informare şi pentru a dialoga cu tinerii despre riscurile asociate consumului de droguri.

Membrii echipei au experienţă în lucrul cu consumatorii de droguri şi vor asigura, pe lângă acţiuni de informare, şi discuţii libere de la egal la egal „nemoralizatoare”, sesiuni de consiliere psihologică şi socială individuală şi/sau de grup.

Campania include şi o componentă de servicii pentru consumatorii de droguri injectabile: informare despre injectarea corectă, riscuri asociate injectării, schimb de seringi, distribuire de prezervative şi echipament medical steril de injectare. Pentru asigurarea confidenţialităţii, distribuţia şi/sau schimbul de seringi se vor face în interiorul cortului.