DISTRIBUIȚI

Fostul președinte ANAT, Aurelian Marin, susțină că sezonul estival din acest an „merge foarte” în ceea ce privește litoralul românesc.

„Sezonul de vară 2016 merge foarte bine pentru litoralul românesc. Este un context întreg care ne favorizează, ţinând cont şi de conjunctura turistică internaţională. Mai mulţi români preferă să-şi petreacă vacanţele în România, dar, pe de altă parte, şi mai mulţi turişti de pe alte destinaţii aleg Litoralul nostru. În plus, mult mai mulţi turişti români au optat pentru servicii all inclusive, înainte alegând Bulgaria şi alte destinaţii. Motivul? Preţuri similare, ajung mai repede la destinaţie şi, nu în ultimul rând, se simt ca acasă”, subliniază Aurelian Marin, fostul președinte ANAT.

În acest an sunt 2.000 de camere în plus pe sistem all inclusive, totalul fiind de 5.000. La ora actuală, Litoralul românesc are 22 de hoteluri all inclusive, din Năvodari până în sudul litoralului, în acest an încă șase hoteluri adoptând acest sistem.

Multe hoteluri au adus facilităţi suplimentare pentru turişti, precum piscine, locuri de joacă, animaţie.

„Parcul de Aventură Paradis Land din Neptun şi Aqua Park-ul din Eforie Nord sunt la turaţie maximă, ca grad de ocupare. În momentul de faţă, acestea sunt mult mai solicitate de către turişti decât anul precedent”, a mai precizat Aurelian Marin.

Însă se pare că lărgirea plajelor încă nu a influenţat notabil sezonul, deoarece acest proiect nu au fost promovat foarte mult. Încă nu s-a conştientizat importanţa lărgirii plajelor, atât la nivel de asociaţii, cât şi pe partea de promovare.

În toamna anului 2016 va continua proiectul lărgirii plajelor, pornind de la Eforie Nord până la Vama Veche inclusiv. Finalizarea este preconizată să aibă loc în toamna sezonului 2018, deci sezonul 2019 va beneficia de plaje lărgite pe tot litoralul.

Iată care este topul staţiunilor în funcţie de numărul de turişti şi de gradul de ocupare:

  1. Mamaia
  2. Eforie Nord
  3. Venus.

Hotelurile de 2 stele sunt din ce în ce mai puţin cerute, chiar şi cele renovate dar fără facilităţi cum ar fi: recepţie, mic dejun, piscină.

Topul cererii după tipul de servicii alese:

  1. Mic dejun
  2. Servicii de cazare
  3. All inclusive
  4. Half board sau full board (se cer din ce în ce mai puţin)

Topul tipurilor de rezervări

  1. Rezervările normale
  2. Rezervările Early Booking (30%)
  3. Rezervările last minute – în scădere, mai sunt folosite pentru turismul de week-end.

Acest an este mai problematic în privinţa rezervărilor pentru weekend, deoarece, în special în vârful de sezon, sunt multe rezervări pe sejururi. Pe de altă parte, turistul de weekend îl completează pe cel de sejur şi lasă mai mulţi bani.

„Litoralul a înregistrat creşteri ale vânzărilor atât în regim early booking, cât şi acum. Estimez o creştere de minim 5% per total a cererii pentru litoral faţă de anul precedent. Şi încasările vor fi un pic mai mari, pentru că unele hoteluri au mărit tarifele datorită îmbunătăţilor (piscine, locuri de joacă, animaţie) şi avem 2000 de camere all inclusive în plus. Cred că 2016 va fi cel mai bun an de după Revoluţie pentru Litoralul românesc!”, a mai declarat Aurelian Marin.

Media de buget per turist străin: 100 de euro fără transport, pe zi.