DISTRIBUIȚI

Salvamarii din sudul litoralului sunt în alertă.

De mai bine de o săptămână, începând de la Costineşti până la Vama Veche, este arborat steagul roşu, care interzice accesul în apă.

Mai mult decât atât, din cauza curenţilor puternici s-au format gropi adânci, ceea ce crează un grad sporit de pericol pentru turişti.

Şi în staţiunea Mamaia este arborat steagul galben, care înseamnă că pot intra în apă doar înotătorii experimentaţi!

În aceste condiţii, marea a continuat să fie nemiloasă cu cei care îi ignoră zbuciumul.

Vineri seara, un tânăr de 18 ani din Bărila a dispărut în apele mării la Costineşti, după ce a ieşit în larg cu salteaua pneumatică şi a căzut de pe aceasta. Tragedia s-a întâmplat sub ochii prietenei care îl însoţea şi care a reuşit să se salveze.

Pompierii militari au început aseară căutările, dar le-au sistat din cauza curenţilor puternici şi urmează să reia acţiunea în cursul zilei de sâmbătă, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriţă.

În aceeaşi zi, un bărbat de 70 de ani, din Predeal, şi-a pierdut viaţa la Neptun, după ce a intrat în mare în zona vilei de protocol a preşedintelui României.

Salvamarii l-au scos din apă şi au început imediat manevrele de resuscitare. După câteva zeci de minute, bătrânul a fost predat cu puls medicilor de pe Ambulanţă, însă a decedat, ulterior, la spital. El avea probleme cardiologice mai vechi şi avea montate stenturi pe inimă.

Victima se numea Cristian Sima şi, aşa cum ne-au declarat colegii săi, era chiar fondatorul Fundaţiei „Salvamont” Predeal.

În ultimii ani, ieşit la pensie, acesta îi asista voluntar pe salvamontiştii din Predeal la cabinetul medical al punctului de salvare.

Lista neagră a tragediilor de pe litoral a continuat, sâmbătă dimineaţă, tot la Costineşti, unde, la primele ore ale dimineţii, o faţă de 21 de ani a pierit sub valuri.

În aceste condiţii, salvamarii atrag atenţia asupra comportamentului iresponsabil al turiştilor, care ignoră avertismentele şi indicaţiile celor care le păzesc viaţa şi se aventurează, imprudenţi, în marea agitată.