DISTRIBUIȚI

În perioada 01-31.07.2015, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a desfășurat acțiuni de control si verificare a societaţilor comerciale, care isi desfasoară activitatea pe raza judeţului Constanţa și în stațiunile de pe Litoralul Mării Negre.

Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislaţia muncii , identificarea și sancționarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, securitatea si sănătatea în munca a salariaţilor precum si verificarea masurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

Corpul de control Relaţii de Munca din cadrul I.T.M. Constanţa a verificat un numar de 582 angajatori din care 58 au fost sanctionaţi. Au fost aplicate un numar de 78 sancțiuni contravenționale din care 62 amenzi în valoare de 841.700 lei si 16 avertismente. S-au dispus un numar de 599 masuri cu termen de remediere a neconformităților.
Au fost identificate 105 persoane care lucrau fără forme legale de angajare.

Pentru un angajator unde au fost depistate un număr de 19 persoane care lucrau fără forme legale de angajare s-a înaintat propunere de cercetare penală către Parchetul de pe Lângă Judecatoria Constanta, pentru a stabili daca acesta se face vinovat de incalcarea prevederilor art. 264 (3) din Lg.53 / 2003 republicată. Angajatorul avea ca domeniu de activitate pază și protecție.

O alta propunere de cercetare penală a fost înaintată către Parchetul de pe Lângă Judecatoria Constanta pentru un angajator care a fost depistat încălcând prevederile art .265(1) din Lg.53/2003 republicată, privind regimul de muncă al minorilor.

Au mai fost depistate nereguli privind încălcarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, evidenţa orelor de lucru prestate de salariaţi, încheierea în formă scrisă şi transmiterea în Revisal a contractului individual de muncă, dar şi privind acordarea drepturilor salariale şi munca suplimentară ori de noapte.

Inspectorii din cadrul corpului de control Securitate si Sănătate in Munca au verificat în luna Iulie 2015, un numar de 282 agenti economici, au dispus un numar de 554 masuri de remediere a neconformitatilor constatate și au aplicat 21 sancţiuni contravenționale în valoare de 94.000 lei.

Discuții

comments