DISTRIBUIȚI

Prima serie de poliţişti detaşaţi pe litoral pentru siguranţa turiştilor aflaţi la malul Mării Negre şi-a încheiat, sâmbătă, 1 august, misiunea. În urma activităților desfășurate de polițiști, în luna iulie, deşi numărul de turişti români şi străini a crescut considerabil, nu au fost înregistrate evenimente deosebite.

În perioada iulie – august, 200 de poliţişti de la inspectoratele judeţene de poliţie sunt detaşaţi la Inspectoratul Județean de Poliție Constanţa, pentru a acţiona în zona staţiunilor de la Marea Neagră.

Astăzi, prima serie de poliţişti detaşaţi pe litoral care acţionează împreună cu poliţiştii din Constanţa pentru siguranţa turiştilor şi a locuitorilor de la malul Mării Negre şi-a încheiat misiunea.
Locul lor a fost luat de o nouă serie de poliţişti care va continua misiunea de prevenire a faptelor antisociale şi menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe litoral, până la sfârșitul lunii august.

În urma activităţilor desfăşurate, în județul Constanța, de la începutul lunii iulie şi până în prezent, poliţiştii au intervenit şi au aplicat peste 1.400 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea nr. 61/1991, Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, constatând totodată şi 27 de infracţiuni prevăzute de actele normative menționate.

O atenție deosebită a fost acordată siguranţei rutiere şi salvării de vieţi omenești. Astfel, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi, în urma cărora au aplicat 7.176 de sancţiuni, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 388 de permise de conducere şi au retras 167 de certificate de înmatriculare. În condiţiile în care valorile de trafic au cunoscut permanent valori superioare, poliţiştii rutieri au fost la datorie, nefiind înregistrate blocaje sau ambuteiaje pe arterele rutiere ce tranzitează judeţul Constanţa.

În această perioadă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au intensificat activităţile de control, organizând acţiuni la unităţile de cazare de pe litoralul Mării Negre şi la cluburile din Staţiunea Mamaia (unele în comun cu inspectori antifraudă).
În urma acestor activități, au fost aplicate 71 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 168.500 de lei.

De asemenea, au fost întocmite 27 de dosare penale pe linie de contrabandă cu ţigarete, evaziune fiscală, înşelăciune, abuz în serviciu şi altele.
<strong>EXEMPLE</strong>

1. La data de 26 iulie a.c., poliţiştii au prins în flagrant un bărbat şi o femeie care se aflau în atenţia oamenilor legi, fiind bănuiţi de comiterea unor furturi din autoturisme în zona staţiunilor de la malul Mării Negre.
Astfel, la ora 14.30, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Constanţa, în urma unor activităţi specifice, au prins în flagrant în staţiunea Mamaia pe M. Mihalache de 64 de ani şi pe I. Dalida de 49 de ani, în timp ce sustrăgeau dintr-un autovehiculul înmatriculat în Sibiu, o borsetă ce conţinea diferite documente.
În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit faptul că cei doi au sustras bunuri şi din alte autovehicule de pe raza aceleiaşi staţiuni, prin forţarea sistemelor de închidere a portierelor sau cu ajutorul unui dispozitiv special confecţionat.
În cadrul anchetei, poliţiştii au efectuat 6 percheziţii domiciliare de unde au recuperat mai multe bunuri a căror provenienţă cei doi suspecţi nu au putut-o justifica.
De asemenea, oamenii legii au constatat şi că M. Mihalache a condus un autovehicul în staţiunea Mamaia, având dreptul de a conduce suspendat începând cu data de 10 mai a.c..
Cei doi sunt cercetaţi penal, în stare de arest preventiv pentru 30 de zile, pentru furt calificat, respectiv conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, urmând ca poliţiştii să probeze întreaga activitate infracţională a celor doi.

2. De asemenea, la data de 24 iulie a.c., în jurul orei 15.30, poliţiştii din Mamaia au fost sesizaţi de un turist despre faptul că, în timp ce se afla pe plaja din staţiune, a intrat în apa Mării Negre lăsându-şi telefonul mobil nesupravegheat pe un şezlong, moment în care o tânără a luat telefonul şi a încercat să fugă, dar fost reţinută de angajaţii din zonă.
Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au identificat-o pe A.S. de 16 ani, din Băneasa, pe numele căreia au întocmit un dosar de cercetare penală.

3. La data aceiaşi dată, în jurul orei 3.40, Poliţia din Mangalia a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în incinta unui magazin din staţiunea Saturn, în zona hotelului Siret.
Deplasaţi cu operativitate la faţa locului, poliţiştii au reuşit prinderea în flagrant a doi bărbaţi de 35 şi 23 de ani, din Vrancea şi Bacău, iar în urma controlului corporal efectuat, în posesia acestora a fost găsită suma de 120 de lei şi ţigări, pe care partea vătămată, în calitate de administrator, a declarat ca îi aparţin.
Cei doi au fost prezentaţi instanţei de judecată din Mangalia, care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, aceştia fiind introduşi în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă – I.P.J. Constanţa.

4. Totodată, poliţiştii din Vama Veche cercetează penal pe C. Petru, de 25 de ani, din judeţul Suceava, care, la data de 25 iulie a.c., în intervalul orar 18.30 – 20.30, ar fi pătruns pe fereastra lăsată întredeschisă a unei camere de hotel din staţiune, de unde ar fi sustras un portofel ce avea suma de 70 de lei, un ceas şi două inele din aur. Prejudiciul în valoare de 700 de lei a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate.

5. Identificaţi la scurt timp de la comiterea faptei de către poliţiştii din Năvodari
La data de 14 iulie a.c., poliţiştii din oraşul Năvodari au fost sesizaţi de către o turistă, în vârstă de 37 de ani, din Bucureşti, cu privire la faptul că i-a fost sustrasă poşeta cu acte şi 300 de lei, din recepţia unui hotel.
Acţionând cu operativitate, poliţiştii i-au identificat şi depistat pe G. B. I., de 16 ani şi pe G. L. M., de 23 ani, ambii din localitatea Lumina, bănuiţi de comiterea furtului, totodată recuperând şi bunurile reclamate ca sustrase.
Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor doi, în cauză fiind întocmit un dosar penal.

Discuții

comments