DISTRIBUIȚI

Insula Ada-Kaleh a fost singurul pământ dintre apele Dunării cunoscut încă din perioada antică.
Ea se afla la un kilometru aval de oraşul Orşova, având 1.750 metri lungime şi aproximativ 500 metri lăţime.

Dincolo de numeroasele stăpâniri pe care le-a avut de-a lungul istoriei, insula a devenit faimoasă în secolul XIX şi prima jumătate a secolului XX, fiind un loc de oprire pentru vapoarele care treceau pe Dunăre, ulterior devenind chiar o destinaţie turistică pentru croazierele care se făceau pe fluviu, trecătorii fiind captivaţi de oaza orientală.

Între anii 1968-1972, cetatea Ada-Kaleh, din cauza construcţiei Hidrocentralei ,,Porţile de Fier I’, este strămutată şi restaurată în Insula Şimianului, amplasată în partea de sud-est a municipiului Drobeta Turnu Severin.
,,Tot aici a fost mutat şi mormântul sfântului Mischin Baba, un Budha mahomedan, cimitirul şi o parte din moschee. Cetatea a fost rezidită, aşa cum fusese în insula Ada-Kaleh. Acum însă este în mare pericol, galeriile boltite din cărămidă se prăbuşesc, la fel şi zidurile dinspre porţile cu ancadramente de piatră făţuită în stil baroc’, a declarat primarul comunei Şimian, Constantin Truşcă.

Până în 2014, cetatea Ada-Kaleh din Insula Şimianului se afla în patrimoniul Muzeului ,,Regiunii Porţile de Fier’ care, din lipsă de fonduri, nu a mai putut să o întreţină. Actualmente aceasta este în inventarul Primăriei comunei Şimian care a început demersurile de refacere a ei.

Pe suprafaţa de teren de aproximativ 25 de hectare, aflată în proprietatea statului, ar urma să se dezvolte un plan de sistematizare spectaculos, pe planşeta proiectanţilor apărând un hotel, mai multe piscine, un mini-port, terenuri de sport, piscine, un cazino, mai multe magazine cu suveniruri.

În opinia edilului comunei Şimian, dacă nu se va lua decizia reintroducerii Insulei Şimian în circuitul turistic internaţional, Cetatea Ada-Kaleh îşi va pierde identitatea.

Discuții

comments