DISTRIBUIȚI

România a fost, în 2014, o destinație ceva mai atractivă atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, fie că au venit pentru afaceri, fie pentru vacanțe, afirmă Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Ea a subliniat că, dacă România ar fi atras în 2014 mai mulți investitori străini, dacă am fi avut mai multe autostrăzi pentru ca turiștii să ajungă repede dintr-un oraș în altul și dacă TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, atunci creșterile pe leisure, business travel și incoming ar fi fost mai mari.

De asemenea, Lucia Morariu a menționat că, în opinia sa, operatorii de turism trebuie să fie corecți în relația cu statul și să-și plătească taxele și impozitele, să nu facă o concurență neloială celor care operează legal, dar și Statul, trebuie să ajute, la rândul său, prin politici coerente de promovare, construcție de drumuri și urbanism de calitate, o industrie care contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut.

Anul 2014 a fost un an de consolidare pentru unele companii de turism pe segmentele pe care s-au consacrat, de pătrundere accentuată pe segmente noi, cum ar fi cele de business travel și incoming pentru alte companii, și de creșteri de până la 10% per total, față de 2013.

Creșterile sunt evidențiate și de Institutul Național de Statistică. Ultimele date anunțate de INS arată că sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 6,1%, în perioada 1 ianuarie-30 septembrie, comparativ cu anul trecut, iar înnoptările cu 5,7%.

România a fost ceva mai atractivă și pentru străini, fie că au venit pentru afaceri, fie pentru vacanțe. Tot INS anunță că sosirile înregistrate la punctele de frontieră au fost de peste 6,541 milioane în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2014, o creștere cu 2,6% față de perioada similară a anului trecut.

Din punct de vedere al profitului, tendința nu e foarte bună, deoarece au scăzut marjele de profit, care acum cinci ani erau duble față de cele de astăzi.

Discuții

comments