DISTRIBUIȚI

Peste 15.000 de turişti au fost anul acesta la Cetatea Enisala, fiind cel mai vizitat monument din judeţul Tulcea.
Alţi 500 de vizitatori au ajuns la Cetatea Halmyris, numărul mic fiind cauzat de accesul destul de dificil în zonă, situl arheologic nefiind înscris deocamdată în niciun circuit turistic.
Chiar şi aşa, este primul an când se înregistrează efectiv vizitatori plătitori la Halmyris, spune Cristi Micu, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
În acest moment, cripta unde au fost descoperiţi sfinţii martiri Epictet şi Astion, ale căror moaşte se află la Mănăstirea Halmyris, nu poate fi inclusă într-un circuit turistic religios, pentru că este în conservare, fiindu-i asigurat un microclimat special.
Mănăstirea s-a construit tocmai datorită descoperirii celor doi sfinţi, însă, pentru moment, nu este indicat accesul unui număr mare de oameni în zona sitului aflat în fază de conservare.
În plus, se lucrează încă la finalizarea cercetărilor arheologice, pentru a avea toate datele necesare prezentării monumentului.
În viitor, se doreşte o legătură între pelerinajul de la mănăstire și locul descoperirii sfinților, așa cum se face la Niculițel.