DISTRIBUIȚI

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost ales duminică preşedinte al Republicii Turcia, din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pentru prima dată în istoria Turciei, şeful statului a fost desemnat prin vot direct şi nu de către parlament.

Potrivit rezultatelor parţiale, Erdogan a întrunit peste 52% din voturi, devansându-i detaşat pe cei doi contracandidaţi ai opoziţiei, care au obţinut 39, respectiv 9% din sufragii.

Favorit detaşat al scrutinului, Erdogan, care conduce de facto Turcia din 2003, nu şi-a ascuns intenţia de a spori prerogativele preşedintelui prin modificarea Constituţiei, ceea ce ar putea însemna trecerea de la un sistem politic parlamentar la unul prezidenţial

„Preşedintele ales şi guvernul ales vor acţiona la unison”, a subliniat, duminică, şeful guvernului, în timp ce îşi exercita dreptul la vot într-o secţie electorală situată în partea asiatică a Istanbulului.

Într-un mod lipsit de surprize, Erdogan a câştigat cu uşurinţă în faţa rivalilor săi, în cadrul unei campanii agresive, cu ajutorul puterii financiare a Partidului Justiţie şi Dezvoltare pe care îl conduce şi al influenţei pe care o are asupra mass-media din Turcia.

Intenţia lui Erdogan de a reforma Constituţia în vederea întăririi prerogativelor prezidenţiale alimentează deja critici privind riscurile unei puteri ‘autocrate’, împotriva căreia opoziţia a promis că va lupta.

Discuții

comments