DISTRIBUIȚI

        Zeci de mii de persoane s-au adunat, miercuri dimineaţa, la Hiroshima, pentru a comemora 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oraş din vestul Japoniei.

        Câţiva supravieţuitori, rude ale victimelor, responsabili guvernamentali, precum şi delegaţi străini au rămas nemişcaţi la ora 08h15, când a răsunat un clopot dând semnalul unui minut de reculegere, exact la ora la care, în 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay lansa bomba care a transformat oraşul într-un infern nuclear.

        140.000 de persoane şi-au pierdut viaţa instantaneu sau din cauza expunerii la radiaţii, între momentul exploziei şi lunile care au urmat până în decembrie.

        Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki, în 9 august, care a făcut peste 70.000 de morţi.

        Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.

        Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a lansat un apel preşedintelui american Barack Obama şi tuturor conducătorilor naţiunilor care posedă arme nucleare ‘să vină să viziteze oraşele bombei atomice cât mai curând posibil, pentru a se convinge că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să mai fie permisă existenţa lor’.

Discuții

comments