DISTRIBUIȚI

În plină caniculă, aerul condiţionat de maşină sau încăpere ne este adesea cel mai bun aliat.

Avantajele răcoririi ne fac însă să ignorăm pericolele care pândesc în aparatul de climatizare: viroze, dureri de cap, otite, alergii, crize de sciatică.

O persoană venită de afară, de la peste 30 de grade Celsius, care intră transpirată într-o cameră unde sunt în jur de 20 de grade Celsius, poate răci foarte tare, nefiind exclusă chiar o pneumonie.

Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita sunt boli frecvente pe care le pot suferi cei fragilizaţi, care se expun aerului condiţionat, avertizează medicii.

Uneori, utilizarea excesivă a aparatului poate duce la paralizia nervului facial.

În cazul în care filtrele aparatului nu sunt curăţate des, germenii prezenţi aici pot cauza conjunctivite virale, iar prin inhalare, rinite alergice sau astm.

Cea mai gravă este, însă, legionelloza, boală cauzată de Legionella pneumophila, o bacterie prezentă în aparatele de climatizare, şi care produce o pneumonie severă, cu febră mare şi frisoane, dureri de cap, dureri toracice, tuse şi hemoragie pulmonară. Pentru a nu avea neplăceri din cauza aerului condiţionat, se recomandă aerisirea camerei înainte de pornirea aparatului, orientarea fluxului de aer rece spre mobilier, nu spre persoanele din cameră, programarea aparatului la minimum 24 de grade şi curăţarea filtrelor cât mai des.